Geïnspireerd door de diaserie ‘Het bruine goud’ op ‘De Zolder van Pake’ in museum Willem van Haren, ben ik begonnen aan een zogeheten locatie-specifiek-schilderij dat zich in mijn serie ‘rauw omber’ thuis voelt.
Rauwe omber: groenachtig bruin aardepigment. Omber is een verweringsproduct van mangaanertsen en ijzer. Het verschil in kleur ontstaat door het wisselende gehalte aan mangaanerts en ijzer van de vindplaatsen in Italie, Duitsland en Cyprus. De naam omber komt van het Latijnse woord umbra dat schaduw betekent.
Bron: wrdnet-dictionary / webshop pigmenten
Turf: gedroogd veen dat vroeger als brandstof werd gebruikt. Heerenveen dankt zijn bestaan aan het veen en drie ‘heeren’. Zij richten in 1551 de Schoterlandse Veencompagnie op. De compagnie koopt 6.500 hectare hoogveen in Zuidoost Friesland aan en laat deze afgraven. Turf is in die tijd de belangrijkste brandstof. Heerenveen groeit snel: aan de verkoop van het ‘bruine goud’ is goed geld te verdienen(...)Vierhonderd jaar turfwinning en de daaropvolgende inpoldering en ontginning hebben het landschap rond Heerenveen een geheel eigen karakter gegeven.
Bron: Wikipedia / website museum Willem van Haren
De link tussen het turf als het bruine goud en het aardepigment ‘rauw omber’ - het gouden bruin waarin ik werk, werd snel gelegd. Zodoende zal er op de expositie 'Gouden Bruin' werk te zien zijn die met de overstromingen in de 19e eeuw te maken hebben en het landschap rond Heerenveen dat getekend is door het turfsteken, afwaterings- en transportkanalen, zetvelden en lage vervening.
Beeldmateriaal van het maakproces is te zien op de blog:http://www.aterburg.nl/blog.htm.
|